Süt Alerjisine Dikkat!
Hayatımızın her döneminde önemini koruyan bir besin
olan süt, bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden
olabiliyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden bağırsak kanserini önleyici
etkisine kadar pek çok faydası bulunan süt, alerjik etkisi nedeniyle bazı
kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara neden olabiliyor.
Bu nedenle süt içerken bilinçli davranmak ve özellikle bazı reaksiyonlara dikkat etmek gerekiyor. İşte, süt tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar…
Bu nedenle süt içerken bilinçli davranmak ve özellikle bazı reaksiyonlara dikkat etmek gerekiyor. İşte, süt tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar…
Alerjiye Dikkat!
Anne karnından çıkan bebeğin hayattaki ilk gereksinimi
anne sütü… Yıllar içerisinde kaynağı değişse de süt yaşamımızın her aşamasında
büyük yer tutuyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi ister istemez bazı
sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.
İnsanların doğumdan itibaren aldığı ilk besin olan
süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere 7’den 70’e herkes için
gerekli. Bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran sütün besleyici
değeri de çok yüksek. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden bağırsak kanserini
önleyici etkisine kadar pek çok faydası bulunan süt, alerjik etkisi nedeniyle
bazı kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca
içeriğindeki yağ oranı nedeniyle fazla tüketilmesi kilo problemlerini de
beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle süt içerken bilinçli olmak ve bazı
reaksiyonlara özellikle dikkat etmek gerekiyor. 21 Mayıs Dünya Süt Günü
öncesinde Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış,
sütün faydalarını anlatırken tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları 8
maddede anlattı.
1- Bağırsak kanserini önlemeden tansiyonu düşürmeye
kadar birçok faydası var
Süt, içeriğindeki proteinler sayesinde hastalıklardan
korunmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunuyor. Hücreleri
onararak özellikle bağırsak kanserini önlemeye yardımcı oluyor, cildi
nemlendiriyor, vücutta ödem oluşmasını önlüyor, kasları kuvvetlendiriyor, kemik
erimesini engelliyor, tansiyonu dengeliyor. Aynı zamanda yağsız süt, kolesterol
üzerinde de düşürücü etkiye sahip.
2- Keçi sütünün alerjik etkisi inek sütüne göre çok daha az
Bebeklerin 1 yaşına kadar temel besin kaynağı anne sütü. 1 yaşından sonra çocukların besinlerin üçte birini anne sütünden almaları gerekiyor. Bu yaşta sadece anne sütü ile beslenme çocuğun diğer besinleri almasını engelleyebiliyor. 1 yaşından sonra inek veya keçi sütü tüketmeleri sağlık açısından faydalı. Keçi sütünün protein, kalsiyum ve fosfor oranı yüksek, sindirimi kolay. Aynı zamanda da inek sütüne göre daha az alerjik. Yapılan bir çalışma, keçi sütü ile beslenen çocukların inek sütü ile beslenenlere göre daha kilolu, uzun boylu ve iskelet sistemlerinin daha kuvvetli olduğu ortaya çıktı.
2- Keçi sütünün alerjik etkisi inek sütüne göre çok daha az
Bebeklerin 1 yaşına kadar temel besin kaynağı anne sütü. 1 yaşından sonra çocukların besinlerin üçte birini anne sütünden almaları gerekiyor. Bu yaşta sadece anne sütü ile beslenme çocuğun diğer besinleri almasını engelleyebiliyor. 1 yaşından sonra inek veya keçi sütü tüketmeleri sağlık açısından faydalı. Keçi sütünün protein, kalsiyum ve fosfor oranı yüksek, sindirimi kolay. Aynı zamanda da inek sütüne göre daha az alerjik. Yapılan bir çalışma, keçi sütü ile beslenen çocukların inek sütü ile beslenenlere göre daha kilolu, uzun boylu ve iskelet sistemlerinin daha kuvvetli olduğu ortaya çıktı.
3- Çocuklarda büyümeyi hızlandırıyor ve sindirim
sistemini düzenliyor
Sağlıklı büyüme ve gelişme için süt, çocuklar için
büyük önem taşıyor. Doku yenilenmesini hızlandırıyor, kemik gelişimini
artırarak büyüme ve gelişmeyi sağlıyor. Ayrıca süt, içerdiği vitamin ve
mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek çocukları
hastalıklardan koruyor ve sindirim sistemini düzenliyor.
4- Günde 3 bardak süt sağlığa faydalı
Günde 3 Bardak Süt Sağlığa Faydalı
Sütün tüketirken miktarına da dikkat etmek gerekiyor.
Günde 2-3 bardak süt tüketmek sağlık açısından faydalı. Günde 2 bardak süt, 1-3
yaş arası çocukların kalsiyum ihtiyacını, 9-18 yaş arasındakilerin kalsiyum
ihtiyacının ise yüzde 40’ını karşılıyor. Ayrıca günde 2 bardak süt tüketilmesi
yetişkin bir bireyin günlük fosfor ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini, çinko
ihtiyacının ise yüzde 10’unu sağlıyor. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık
gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük tüketilen süt miktarını kısıtlamak
gerekebiliyor.
5- Fazla tüketildiğinde demir eksikliği ve kansızlığa
neden olabiliyor
Fazla miktarda süt tüketilmesi, fazla yağ miktarından
dolayı kilo problemine neden olabiliyor. Aynı zamanda fazla kalsiyum alımına
bağlı olarak demir yetersizliği ve kansızlık görülüyor. Çocukların fazla
miktarda süt içmeleri ise diğer besinleri yememelerine ve beslenme
dengesizliğine neden oluyor.
6- Süt alerjisi karın ağrısı, deri döküntüleri ve
ishalle kendini gösteriyor
İnek sütü içindeki proteine karşı vücutta gelişen
tepkilere “inek sütü proteini alerjisi” deniyor. Laktoz intoleransı ve alerjisi
olan bireylere süt kesinlikle önerilmiyor. Süt alerjisi olan bireylerde genelde
aile hikayesi de bulunuyor. Bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olduğu erken
bebeklik döneminde özellikle inek sütü alerjileri görülüyor. Sıklıkla egzama
veya deri döküntüleri, kramplar, karın ağrısı, kusma, ishal veya kabızlık
olarak kendini gösteriyor.
7- Süt içilemiyorsa yerine peynir ve yoğurt yenmeli
Sütü sevmeyenler ya da alerjisi olanların aynı
miktarda yoğurt, peynir, ayran gibi ürünleri tüketmeleri gerekiyor. Günde iki
kibrit kutusu kadar peynir veya iki küçük kase yoğurt kalsiyum ihtiyacını
karşılamak açısından yeterli oluyor.
Yeni Doğan Bebek ve Çocuklarda Süt Alerjisine Dikkat
Edilmeli
8- Çiğ süt tüketmek sağlık açısından risk taşıyor
Çiğ süt tüketilmemeli, mutlaka kaynatılmalıdır. Fakat
uzun süre kaynatma durumunda da vitaminleri azalıyor. Pastörize ve sterilize
edilmemiş sütün 4-5 dk kaynatılması gerekiyor. Bu süt cam kavanoza
konulduğunda, buzdolabında 1-2 gün durabiliyor. Pastörize günlük süt açıldıktan
sonra buzdolabında tutulmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmeli. UHT süt ise
açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 ay saklanabiliyor. Açıldıktan sonra ise
3-4 gün içinde tüketilmesi gerekiyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder